ctrlaltdelete.org
06 juni 2006 12:57 Gijs Muller Silvas

ctrlaltdelete
achtergrond info
email

© 2006 peter luining

reportages
07 aug 2006 00:18 Witte de Withstraat (Amsterdam)
30 juli 2006 12:37 Werken op Papier en Uitzonderingen
08 juli 2006 23:41 Meneer de Wit
op vakantie

07 juli 2006 19:57 Sensorium
Montevideo

12 juni 2006 12:29 Openingsexpo
Deiska

08 juni 2006 17:51 Mapping the studio
Stedelijk

27 mei 2006 14:28 Esther Tielemans
Akinci

24 mei 2006 14:01 Galerie- Open Atelier 'De Vrijplaats'
20 mei 2006 00:03
OFFSPRING 2006
De Atelierskunstlogs
artbbq.nl
atelierlog
bezembinder
chmkoome
dolfpauw
suds and soda
trendbeheer
Sandberg Artvertising
04 september 2006 11:07Geinspireerd door 'The Million Dollar Homepage' komt de afdeling Ontwerpen van het Sandberg Instituut met het concept Artvertising. "Voor Euro 19,99 wordt uw beeld, oneliner, reclameboodschap, logo, liefdesbetuiging of andere communicatieve uiting geplaatst op de gevel van het Sandberg Instituut. Iedereen kan meedoen aan dit grootse kunstwerk." "Doel van dit project dat in het najaar de aandacht zal opeisen is de bewustwording van de esthetisering van onze omgeving door moderne architectuur, beeldschermen, reclame en logo's. Het project zal discussie oproepen in de media en in ons Instituut over de toekomst van onze omgeving als informatiedrager."
Meer info: www.sandberg.nl/artvertising


Digital Bodies @ Reuten
03 september 2006 22:41


Mogens Jacobsen "Power of Mind 3"

Gisteren was het de start van het nieuwe galerie seizoen met talloze openingen. Een expo die eruit sprong was die in galerie Reuten getiteld "Digital Bodies" gecureerd door Geert Dekkers. Het getoonde werk viel vooral op doordat het van het type was dat je normaliter slechts ziet in een presentatieruimte voor nieuwe media, zoals bv de installatie van Mogens Jacobsen "Power of Mind 3" (zie boven). Een volledig curatorial statement valt hier te lezen. Klik hier voor de impressies.
De tentoonstelling "Digital Bodies" met werk van Geert Dekkers, Foofwa d´Imobilité, Mogens Jacobsen, Jan Robert Leegte en Alan Sondheim is nog tm 7 oktober te zien bij galerie Reuten.


blogspot.jodi.org
02 september 2006 12:39Nieuw internetwerk van jodi.
blogspot.jodi.org


kunstpostzegels @ ebay
31 augustus 2006 13:48Kunst op postzegels heeft ook verzamelwaarde. Een velletje Nieuwe Kunst (V1974/1983) uit 2001 staat inmiddels al 5,05 op ebay.nl (zie foto boven). Dus behalve gebruiken kunnen de dit jaar uitgegeven zegels met afbeeldingen van oa Daan van Golden, Barbara Visser, Marinus Boezem en Atelier Van Lieshout ook als interessante toekomstige collectables worden gezien (linkje naar de 2006 zegels).


Wegversperring
29 augustus 2006 13:11


Totale blokkade van de Mauritskade ter hoogte van de fietsbrug

Vanochtend liep ik tegen een wegversperring op van een ongekende soort. Een heel stuk van de Mauritskade bleek te zijn afgezet. Een verkeersregelaar, wiens taak het was fietsers en auto's tegen te houden, vertelde me dat je er als voetganger wel langs mocht, maar je moest dan wel even over de hekken klimmen. En dan moet je meteen weer denken aan Heath Bunting and Kaylee Brandons project "Tour de Fence". Citaat uit de catalogus (uitgegeven door Kuenstlerhaus Bethanien, Berlijn 2003): "tour the fence is the answer to your real needs. while the internet promised to level out all barriers, tour de fence enables you to surmount the fences out there that people erect to obstruct your way every day. from wire netting to rustic fence, from steel door to close security system, tour de fence offers you the necessary know-how for unhampered movement. tour de fence is the direct way."


Spuitbus en sjabloon
28 augustus 2006 12:09


Grafitti, Ruimtewezen en Stalin op Kabelverdeelkast KNSM eiland

De laatste tijd zie ik op steeds meer meter- en kabelverdeelkasten kleine met behulp van sjablonen gespoten afbeeldingen van oa portretten van populaire revolutionairen uit de sixties en seventies (Fidel, Che, Mao en Stalin). In Nederland hebben we wat dit betreft een traditie hoog te houden. De belangrijkste naam op dit gebied is zonder enige twijfel Hugo Kaagman, die deze techniek in de jaren tachtig vervolmaakte en er zelfs een Delfts Blauw tintje aan toe voegde. Wat uiteindelijk een paar jaar (2001-2002) geleden uitmondde in een hele lijn Delfts Blauw multiples voor de Hema.


Ron Mandos komt naar Amsterdam
27 augustus 2006 15:39


Ben Oostrum & Jan Melis, installatie galerie Ron Mandos Rotterdam

De inmiddels internationaal furore makende galerie Ron Mandos opent medio oktober ook een vestiging in Amsterdam (locatie: Prinsengracht, galerie district Jordaan). De vestiging in Rotterdam blijft gewoon bestaan.


meestervervalsers.nl
26 augustus 2006 18:11De galerij van de voormalige ABNAMRO bank bij het Rembrandtsplein is blijkbaar nog steeds een interessante kunstpresentatie plek. Een klein half jaar geleden berichtte ik al over de geschiedenis en het verval van deze locatie. Tot mijn verbazing zag ik vandaag dat "The Vitrines" (zoals deze plek op het laatst bekend stond) nieuw leven is ingeblazen door een organisatie die zich Meestervervalsers noemt en in de vitrines replica's van werken van Rembrandt aanbiedt.
Meer foto's
Website: meestervervalsers.nl


MKB gelooft niet in Aldi's kunstdistributie methode
25 augustus 2006 01:09Een opmerkelijk bericht onder de titel "Aldi en Kruidvat zijn geen ideale distributiekanalen van kunst" verscheen onlangs op de website van MKB Nederland. Hierin wordt oa gesteld dat de fysieke winkels Aldi, Blokker, Kruidvat en zelfs de Bijenkorf geen ideale distributie kanalen voor kunst zijn. "Winkelschappen zijn acceptabel voor kortdurende acties, maar internet en andere digitale verkoop zijn geschikter. Op digitale verkoop is namelijk de theorie van `The Long Tail` van toepassing: snellopende artikelen krijgen een staart van nagekomen orders. Kruidvat of Blokker kunnen decentraal geen kunstvoorraad aanhouden, maar digitaal kunnen zij latere orders wel leveren. In Engeland verkopen showrooms al jaren werk van bekende kunstenaars via websites als eyestorm.com en britart.com. De Amerikaanse webgalerie artmajeur.com heeft 350.000 kunstwerken in voorraad. Sinds de lancering in 1998 zijn er al bijna 33.000 werken verkocht."
Toch blijf ik na het lezen van het artikel met een raar gevoel zitten. Aldi bedient met haar kunst een heel ander publiek dan bovenstaande sites, een publiek dat nooit een showroom (galerie) zou binnenstappen. Daarnaast is de verkoopstrategie van supers als Aldi en Kruidvat een heel andere: grote oplages, lage prijs (een werkje van onder de 50 euro kom je op britart.com bv niet tegen), maw de supers bedienen een heel ander marktsegment. En dan zijn daar nog de webgaleries waarnaar wordt verwezen (Nederlandse voorbeelden hiervan artolive.nl en seesle.nl), ook hier hebben we te maken met een in mijn ogen geheel ander verschijnsel. De kopers zijn hier altijd mensen die de betreffende kunstenaar of het werk al op een of andere manier kennen en zelden mensen die op de internet plaatjes afgaan. Feit is natuurlijk wel dat dit soort instellingen verkopen, maar ook hier geldt dat we te maken hebben met een ander publiek.
De toekomst zal uiteindelijk uitwijzen of de strategie van de de supers op lange termijn zal werken. In een eerder item berichtte ik dat veel aangeboden werk na de publiciteitshype rond de Aldi kunst niet meer te slijten leek (nog steeds overvolle schappen) en voor dumprijzen werd aangeboden, maar misschien heeft dit alles te maken met groeistuipen en moet de markt voor goedkope Aldi kunst gewoon niet te snel worden overspoeld.
Zie ook eerder ctrlaltdelete item "kunst voor de massa"


ISOC-awards
24 augustus 2006 22:23Vandaag kreeg ik te horen dat ik een van de zes genomineerden ben voor de prestigieuze ISOC-award in de categorie 'Internet en de kunsten'. De ISOC-awards zijn een intiatief van Internet Society Nederland. Deze zet jaarlijks de ontwikkelingen binnen en rondom de internetgemeenschap op een rijtje, en wijst daarbinnen de belangrijkste initiatieven aan. De uitreiking zal op 12 september 2006 plaatsvinden tijdens het ISOC Awards 2006 evenement op de Philips High Tech Campus in Eindhoven.
Meer info


Framing Studio
24 augustus 2006 12:59"Framing Studio is a photo embellishment tool that allows you to add stunning photo frames and various border effects to digital images. Program's intuitive user interface allows you to use its features quickly and efficiently." Kosten van dit software pakket $24.00. Een trail versie (waarmee je niet kunt printen) valt gratis down te loaden van de site van de makers van dit product.
http://ams-soft.com/framing


Rist en Mouchette
22 augustus 2006 16:22Op de voorkant van de Volkskrant van vandaag een grote foto van een werk van Pipilotti Rist dat momenteel wordt geprojecteerd in Rotterdam (zie foto boven). Het werk "Open my glade" voor het eerst getoond als werk in de openbare ruimte op Times Square (NYC 2000) laat de kunstenares zien met haar hoofd stevig gedrukt tegen een glasplaat . Op de een of andere manier moest ik met dit werk meteen weer denken aan "Flesh&Blood" van Mouchette uit 1998 (zie foto onder).


Ouder

 http://www.ctrlaltdel.org
 http://www.l--l.org/100windows
 http://www.zondertitel.be
 http://www.prettycensored.com